Ezekkel ne etesd soha a kutyádat, cicádat!

Rengeteg tévhit, félinformáció kering az interneten arról, hogy milyen ételeket nem lehet adni a kutyának vagy a macskának. A tudatos gazdiknak érdemes hiteles forrásból tájékozódniuk, amilyen a felelős állattartást népszerűsítő Petcast.hu

Nézzük, milyen élelmiszereket érdemes kerülni, és mik valóban veszélyesek, vagy kellemetlen tüneteket okozhatnak!

Kutyák esetében 

 • Csokoládé

A csokoládéban lévő teobromin nevű vegyület mérgező a kutyák számára. A teobromin izgatószer, amely hányást, hasmenést, szívritmuszavarokat, görcsöket és akár halált is okozhat kutyáknál. Minél sötétebb csokoládéról van szó, annál több benne ez az anyag, és annál veszélyesebb.

 • Xilit (nyírfacukor)

A xilit vagy más néven nyírfacukor, amitt gyakran használnak cukormentes rágógumikban, édességekben és sütőipari termékekben, még a csokoládénál is mérgezőbb a kutyákra. Gyors inzulin felszabadulást okoz, ami súlyos hipoglikémiához (alacsony vércukorszinthez) vezethet, és májelégtelenséget okozhat. Tünetei közé tartozik a hányás, letargia és koordinációs problémák, de ha ez már kialakult, az állat nagy valószínűséggel menthetetlen. Azonnali orvosi ellátást igényel a kutya, amelyik akárcsak egy kevés xilitet evett.

 • Szőlő és mazsola

A szőlő és a mazsola fogyasztása veseelégtelenséget okozhat kutyáknál. Még kis mennyiség is súlyos mérgezést eredményezhet, amelynek tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, letargia és étvágytalanság. Nem minden kutya érzékeny rá, de amelyik igen, az belehalhat az akut veseelégtelenségbe. Ne kockáztass!

 • Alkohol

Az alkohol mérgező hatású a kutyákra, akár kis mennyiségben is. Az alkoholmérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, koordinációs problémák, légzési nehézségek, kóma és halál.

 • Avokádó

Az avokádó egy perszin nevű vegyületet tartalmaz, amely nagy mennyiségben mérgező lehet a kutyák számára. A hús kevésbé veszélyes, a mag, a héj és levelek nagyobb kockázatot jelentenek. A tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés és hasnyálmirigy-gyulladás.

 • Makadámdió

A makadámdió szintén mérgező kutyák számára. Fogyasztása után kb. 12 órán belül jelentkezhet hányás, ataxia (mozgáskoordinációs zavar), gyengeség, remegés és láz.

 • Penészes dió (vagy bármilyen penészes élelmiszer)

A lehullott, megfeketedett, penészes dióban a mikotoxin nevű mérgező anyag akár 15 percen belül nyáladzást, hányást okozhat, de remegést, izomgörcsöket, egyensúlyzavart, eszméletvestést is kiválthat. Azonnali orvosi segítségre van szükség!

 • Nyers hal

A nyers hal bizonyos fajai tiamináz nevű enzimet tartalmaznak, amely lebontja a tiamint (B1-vitamin), és tiaminhiányt okozhat.

 • Nyers disznó- és vadhús

Tiltólistás ételek, mert az Aujeszky-féle betegség vírusát tartalmazhatják, ami súlyos betegséget okozhat. A vírusok hőkezelés hatására elpusztulnak, tehát csak a nyers disznó- és vadhús veszélyes. A nyers sertéshús emellett férgességet is okozhat. 

 • Só és sós ételek

A túl sok só fogyasztása sómérgezést okozhat. A tünetek itt is sokfélék: hányás, hasmenés, depresszió, remegés, láz és görcsök jelentkezhetnek. Súlyos esetekben halálhoz is vezethet.

Macskák esetében

 • Hagyma és fokhagyma

A hagyma és a fokhagyma minden formája (nyers, főtt, szárított vagy porított) káros a macskák vörösvértestjeire, és hemolitikus anémiát okozhat. A tünetek közé tartozik a gyengeség, hányás, hasmenés és légzési nehézség.

 • Nagy mennyiségben a máj

A máj túlzott mértékű fogyasztása megnöveli az A-vitamin-mérgezés veszélyét, ami hatással lehet a csontozatára, és csontritkuláshoz vezethet.

 • Tej

A közvélekedéssel ellentétben a felnőtt cicák már nem tudják dolgozni a laktózt, ami heveny hasmenést, és ennek következtében kiszáradást is okozhat. A kismacskákban még jelen van a laktáz nevű tejcukorlebontó enzim, de ez sem képes nagyobb mennyiség feldolgozására.

 • Nyers disznó- és vadhús

Tiltólistás ételek, mert az Aujeszky-féle betegség vírusát tartalmazhatják, ami súlyos betegséget okozhat. A vírusok hőkezelés hatására elpusztulnak, tehát csak a nyers disznó- és vadhús veszélyes. A nyers sertéshús emellett férgességet is okozhat. 

 • Kizárólag hús tartalmú étrend 

A macska húsevő ragadozó, ám a csak színhúson tartott macskáknál az alacsony jód- és kalciumtartalom miatt visszafordíthatatlan csontdeformációt okozó vitaminhiány alakulhat ki. 

 • Nyers tészta

Az élesztős nyers tészta káros lehet a macskák számára, mert a gyomrukban tovább kelhet, ami gázokat és ezáltal puffadást okozhat. Ezen kívül az erjedési folyamat során alkohol is képződhet, ami alkoholmérgezést eredményezhet.

 • Alkohol

Az alkohol mérgező lehet a macskákra is, tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, koordinációs problémák, légzési nehézségek, kóma és halál. A macskák ráadásul rá is tudnak szokni, mert a kutyákkal ellentétben szeretik az ízét. 

Végezetül, mindenképpen érdemes ügyelni arra, hogy semmi olyan étel ne legyen otthon, amitől a kutya vagy a cica meghalhat. Emellett mindig nagyon körültekintőnek kell lenni, amikor olyan alapanyagot használunk vagy olyan ételt készítünk, amitől bármi bajuk lehet.