Hogyan neveljük kedvencünket?

Mire kell figyelni?

Furcsának tűnhet, de az egyik legtöbb időt igénybe vevő feladat megtanítása egy kutya számára az a gazdi mellett való sétálás. Ennek oka, hogy egy gyalogos átlagtempója a kutya számára olyan, mint számukra egy idős ember közlekedési sebessége: kényelmetlen vánszorgás, amire kényszeríteni kell magunkat. Ez az oka annak is, hogy a kutyának minden sétálás alkalmával lehetőséget kell adni futásra – ehhez jó módszer a játék, vagy ha mi is a kutyánkkal együtt futunk.
Szintén fontos figyelembe venni, hogy még kutyák sem tudnak hosszú ideig egy dologra koncentrálni, így az edzések közt félóránként-óránként tartsunk némi szabad foglakozást. Az is lényeges hogy minden tanítást pozitív élménnyel zárjunk. A kutya, mint minden állat érzelmi dominanciával rendelkezik, így a negatív befejezésű gyakorlatok hatására hamar elmegy a kedve az egésztől.

Kutya nevelési tippek

Egy kutya tanítása során bizonyos dolgokat muszáj figyelembe venni, különben nem vagyunk képesek megfelelő eredményt elérni.


1.) Mi legyünk a domináns fél.

Mutassuk ki vezető személyiségünket! Érjük el, hogy az állat elfogadjon minket irányítónak. Ennek óhatatlan velejárója néha keményebb hangnem alkalmazása és a jelképes fizikai büntetés, de a jutalmazás, gondviselés és a védelmezés ugyanilyen lényeges dolog. Nagyon fontos, hogy a kutyát csak közvetlenül az után büntessük, hogy valami rossz dolgot csinált, mert egyébként nem fogja érteni még akkor sem, ha mutatjuk neki a tárgyat, amit tönkretett vagy vizeletébe dugjuk az orrát. Ezek csak rontanak a helyzeten, így bármennyire is dühösek vagyunk, nyugodjunk le ha távollétünkben csinált valamit, és koncentráljunk arra, hogy a további hasonló eseményeket megelőzzük. Jó előjáték a dominancia-próbákra az indián törzsek által is rituálisan alkalmazott farkasszem-nézés: csak arra figyeljünk, hogy mi bírjuk tovább.


2.) Következetesség.

Mindig ugyanazt a parancsszavat használjuk, ha valamit meg akarunk neki tanítani, és ami még fontosabb, ugyanabban a hangsúlyban. Ha parancsszóhoz valamilyen mozdulatot is hozzákötünk az még jobb, mert így lehetőségünk van néma parancsok megtanítására. Ez azért is jó, mert egy esti sétán nem kell üvöltözni egy másik nemű kutya jelenlététől kissé megbolondult eb után. Ha egy dologért egyszer megbüntettük, akkor azt máskor ne engedjük meg neki – és fordítva. Fontos, hogy következetesek legyünk, mert a kutya gyorsan tanul, de csak akkor, ha következetesen tanítják, egyébként nem érti, nem tudja elemezni a helyzetek ok-okozati összefüggését.


3.) Kedv és lélek.

Mint minden gyermek, a kutya is gyorsabban tanul, ha élvezi a tanulást és érzi, hogy a gazdinak is ugyanekkor öröm. Erre jó módszer a jutalomfalatok adagolása, a simogatás-dögönyözés-dicséret triója, és a jutalomjáték is. Ha elég kreatívak vagyunk, akkor választhatjuk a játékos tanítást, ami a kutyáknál is jóval hatékonyabban működik, igaz jóval több időt is vesz igénybe. A jutalmazásra, dicséretre is ugyanaz igaz, mint a büntetésre: csak akkor alkalmazzuk, ha épp abban a percben csinált valami jót.
Helyes neveléssel figyelmes, engedelmes és a modern világunkhoz jól alkalmazkodni képes kutyát kaphatunk, akit aztán bátran magunkkal vihetünk a nyaralásokra, akivel élmény lehet a közös futás és akit méltán tekinthetünk családtagnak is.

Hogyan tanítsuk meg a „Gyere ide” parancsra Kutyánkat

Ez egy nagyon fontos parancs, különösen a veszélyes szituációban nagyon lényeges, hogy a kutya hallgasson rád és azonnal odajöjjön hozzád, amikor mondod neki. Ez akár az életét is megmentheti. Például, ha valaki kigurít egy labdát az útra, a kutyád elkezd futni utána, Te, pedig hiába ordítod neki, hogy „Gyere ide!”, Ő pedig rád sem bagózik.

  1. Ültesd le a kutyád. (Egyből látszik is, miért fontos az „Ül!” parancsszóval kezdeni a tanulást.)
  2. Mutass neki egy jutalomfalatot és mozgasd pontosan az orra előtt.
  3. Kezdj el hátrafele lépdelni a jutalomfalattal, közben mondd neki: „Gyere ide!”
  4. Dicsérd meg, amikor hozzád fut, és add neki jutalomfalatot!
  5. Fokozatosan növeld a távolságot, és gyakorolj vele kitartóan.

TIPP! Ne használd ezt a parancsot akkor, ha olyan tevékenységet akarsz végezni, amit a kutya nem szeret (például: fürdetés, vagy ha azért akarod magadhoz hívni, hogy jól leszidd valamiért). Csak szórakoztató és pozitív dolgokra használd! (Étkezés, sétáltatásra hívás).


Gyakorolj vele sokszor!