Őszi és téli kutyaápolás

A legtöbb kutyafajtánál már ősszel megkezdődik a nyári bunda télire váltása. Ezt a változást a nappalok rövidülése váltja ki, és a folyamatot a belső hormonok irányítják. A téli bunda abban különbözik a nyáritól, hogy sok gyapjúszerű göndör szőrszálból áll, amelyek a test gyors hővesztését akadályozzák. Az általános tévhittel szemben a rövidszőrű kutyák sem védtelenek a hideg ellen. Ők a hidegben felborzolják a szőrüket, és így a szőrszálak között légszigetelés képződik, ami a test melegét megtartja, és távol tartja a hideg levegőt.

Tanácsok hideg időre és télre

Normál esetben minden kutya fajtájától függően télen tömöttebb bundát visel. Az egészséges, megfelelő szőrtakaróval rendelkező kutyák esetében a szőr az állatot megvédi a hideg ellen. Mivel azonban a legtöbb kutya manapság sok időt tölt velünk emberekkel a fűtött helyiségekben, nem mindig képződik megfelelő vastagságú és mennyiségű szőrtakaró a téli időszakra.

Ha a kutya erősen didereg a hidegben, és látványosan fázik, a természetes védekezés a hideg ellen nem elegendő. Ilyen esetekben fontolóra vehetjük, hogy ruhát adunk kedvencünkre. Ez különösen kistermetű, rövidszőrű fajták esetében, beteg vagy időskori gyengeségben szenvedő kutyák esetében mindenképpen szükséges lehet. A kutya ruházatával szemben elvárás, hogy kifelé mindenképpen vízállónak kell lennie, megfelelően melegen kell tartania az állatot, és a kutya mozgásszabadságát nem szabad korlátoznia.

Télen a kutyát ritkán fürdessük, mert a mosás a szőrt kiszárítja, merevvé és törékennyé teszi.

Havazás idején a só felmarhatja a kutyák tappancsát védő érzékeny bőrt. Ennek megelőzésére a legegyszerűbb megoldás, ha a tappancsokat gazdag, zsíros krémmel, vazelinnel vagy erre a célra készített speciális tappancsvédő krémmel bekenjük. Fontos, hogy minden séta után a mancsokat langyos vízzel leöblítsük, és megszárítsuk. Az érzékenyebb kutyusokra akár tappancsvédő lábbelit is húzhatunk. Ez megvédi a kutyust az éles jégdaraboktól és a sótól. Esős és havas időben séta után szárítsuk meg a kutyánkat.

Hogyan tápláljuk a kutyát hideg időben?

A legtöbb városi kutya táplálásánál a hideg idő nem játszik szerepet, ugyanis viszonylag rövid időt töltenek a szabadban. Azoknak a kutyáknak azonban, amelyeket túlnyomórészt kint a szabadban tartanak, ősszel és télen megnő az energiafelhasználásuk, hogy testük megtartsa a hőt. Az ilyen állatoknak hideg időben több tápanyagra van szükségük, így a táplálék mennyiségében és összetételében figyeljünk oda a megnövekedett igényekre.