Kutya és baba egy háznál? Így alapozhatod meg a barátságot!

Szinte a legtöbb kisgyermekes családban felmerül a kérdés, hogy vajon összeegyeztethető-e a gyermeknevelés és a kutyatartás. Ha volt már korábban a családban kutyus azért, ha pedig még nem, épp azért, hiszen a kutyatartás számos területen pozitívan hat a gyermek személyiségének fejlődésére. Ez nem is kérdés, viszont hogy őrizhető meg kutya mellett az a tisztaság, amire mondjuk egy újszülött babának szüksége van? Hogyan fog reagálni a már meglévő kutyus a baba érkezésére? Vagy marad-e elég idő és figyelem a gyermek mellett a kutyusra is?

Összeszedtünk néhány tippet, hogy mit tehetsz azért, hogy gyermeket és kutyád hamar barátok legyenek!

1.) Már a terhesség alatt mutasd meg a pocakod a kutyának

Furán hangozhat, de bizony megéri! A kutyák ugyanis nagyon érzékeny élőlények. Ha már nagyobb a pocakod, megérzik, hogy ott egy új élet fejlődik. Így ők is fel tudnak készülni az új családtag érkezésére.

2.) Már a baba érkezése előtt szagoltass meg a kutyával néhány babaruhát és babaholmit

Miután megvetted és átmostad a babaruhákat, szagoltass meg néhányat a kutyussal még a baba érkezése előtt. Így nem lesz majd idegen számára a baba illata.

3.) Mielőbb ismertesd össze a babát és a kutyát

Miután hazaérkeztek a babával a kórházból, lehetőleg még aznap mutasd be az új családtagot a kutyusnak. A kutyák többsége jól reagál a csecsemőkre, ösztönösen tudják, hogy óvatosnak kell lenniük a közelükben. Ettől függetlenül persze fontos, hogy te is az első perctől óvatosságra intsd a kutyust.

4.) Biztosítsd számukra, hogy sűrűn lássák egymást

Ahhoz, hogy a baba és a kutyus hamar összeszokjanak fontos, hogy rendszeresen, sűrűn lássák egymást. Csak így biztosíthatod, hogy minél előbb megszokják egymás olykor még szokatlan reakcióit. És mindkét fél lássa, hogy a másik éppúgy a családhoz tartozik.

5.) Tölts időt a baba nélkül is a kutyussal

Hogy a kutyus biztosan ne legyen féltékeny, lehetőleg tölts el némi időt vele kettesben, a baba nélkül is. Lehet ez egy kis reggeli séta, vagy közös futás, vagy a baba szundiideje alatt egy kis játék a kertben.

6.) Szentelj nagyobb figyelmet a higiéniára

A baba érkezése során ez egyébként is magától értetődő, de ha kutyus van a háznál még nagyobb odafigyelést igényel a higiénia. Porszívózz gyakrabban, és fésüld át rendszeresen a kutyus szőrét, hogy lehetőleg minél kevesebbet szórjon szét a lakásban.
Fontos emellett a féreghajtás is, valamint, hogy ha lakásban tartod a kutyust fürdesd meg rendszeresen.

7.) Ismertesd meg a gyermeket a szabályokkal

Ahogy nő a gyermek, folyamatosan ismertesd meg őt a kutyussal kapcsolatos szabályokra. Például, hogy nem szabad evés közben piszkálni, hogy nem húzzuk meg a fülét, farkát, hogy nem szabad a közelében kiabálni stb.

8.) Tanítsd meg a szabályokat a kutyusnak is

A babával való együttéléshez a kutyusnak is meg kell ismernie a legfontosabb szabályokat. Ilyen lehet például, hogy a lakáson belül a gyerekszoba számára tiltott terület. Hogy a gyerek holmijait nem veheti a szájába, a gyermek fekhelye, az etetőszék, a pihenőszék, babakocsi, minden ilyesmi tabu számára. Különösen igaz ez, míg egészen pici a baba.