Milyen kutya illik hozzám?

Sajnos sok esetben előfordul, hogy egy kutya meggondolatlanságból vagy olyan spontán döntés alapján kerül a családba, amely mögött téves elképzelések állnak. Nézzük tehát, milyen kritériumok alapján tudnánk kiválasztani a számunkra megfelelő kutyát.

Méret – milyen szempontból lehet fontos?


Költségek:

Fontos figyelembe vennünk, hogy nagyobb testű kutyák esetén nagyobb étkeztetési költségekkel számolhatunk. Mindemellett azzal is tisztában kell lennünk, hogy megbetegedés vagy terápiás kezelés során a nagyobb testű kutyák esetében lényegesen magasabb állatorvosi költségek merülhetnek fel. A nagytestű kutyákat testtömegük alapján 2 csoportba sorolhatjuk: nagytestűnek nevezzük a 25-40 kg közötti fajtákat, míg az ennél nagyobb 40-80 kg óriás testűeknek nevezzük. Egy gyógyszeres kezelés esetében nem mindegy tehát, hogy egy 5 vagy egy 25 kilós kedvencről van szó.

Helyigény:

A kutyák anyagcseréje lényegesen intenzívebb mint az emberé. Így méretüknek megfelelően kell megválasztanunk a számukra biztosított hely nagyságát is. Ez érvényes az autóval történő szállításnál is: egy nagyobb kutya egy teljes saját helyet igényel az autóban.

Szag:

Fontos megjegyezni, hogy a nagyobb kutya intenzívebb szaggal is jár. Ez mind az anyagcseréjével mind pedig a nagyobb testfelülettel függ össze: így a nagytestű kutyák szaga – különösen nyáron meglehetősen intenzív lehet.

Ápolás:

Egy kisebb testű kutyát praktikussági okokból is könnyebb tisztán tartani: egyszerűen a zuhany alatt vagy a fürdőkádban megmosdathatjuk. Nagyobb testű kutyák esetében a gazdik kétszer is meggondolják, hogy nekiállnak-e a fürdetésnek, ha erre korlátozottabbak a lehetőségek.

Mozgásigény:

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb kutyák kevesebb mozgásigénnyel bírnak, mint kisebb társaik. Egy intenzívebb séta után a nagy kutya kényelmesen elnyújtózik, míg a kisebbek még azután is játékos kedvűek, vagy nagyon kevés szünetre van szükségük ahhoz, hogy újra fittek legyenek.

Bundázat


Szőrhullás:

A rövidszőrű kutyák lényegesen több szőrt hullajtanak, mint a hosszabb szőrűek. A hosszabb szőr életciklusa is hosszabb, növekedése elnyújtottabb, mielőtt kihullik. A rövidebb szőrűek esetében a szőr hamar kinő, és az állat gyakrabban vedlik. Ha a kutyát lakásban szeretnénk tartani vagy többször autóval szállítjuk, tudnunk kell, hogy az apró szőrszálacskákat nehezebb a szőnyegből, kárpitból eltávolítani.

Ápolás:

Néhány fajtánál a bundázatot rendszeresen nyírni vagy trimmelni kell. Például a westie-nek ahhoz, hogy olyan tündérien és formásan nézzen ki, mint a reklámokban láthatjuk, rendszeres kozmetikázásra van szüksége.

A drótszőrű fajták esetében, ahol a trimmelés a bőrápoláshoz is hozzájárul, elviselhetetlen viszketés lehet a következménye annak, ha elhanyagoljuk a szőrzet rendszeres ápolását.

A hosszúszőrű fajták esetében, ha nem keféljük ki rendszeresen az állat szőrét, nagyon hamar gubancolódik a szőr, összeáll, és azt előbb-utóbb mindenképpen le kell vágnunk.

Divat:

A tv, mozi és a reklámok döntően hozzájárulnak a divatkutyák tartásának kialakulásához. Sajnos ennek következtében egy nem éppen realisztikus fantáziakép alakul ki a gazdik fejében például a golden retrieverről, amelyet mindenhol ideális családbarát kutyaként ábrázolnak, aki semmilyen nevelést nem igényel, mivel már „eleve” családbarátnak született.

A divatfajták elterjedésével megnő az érdeklődés egyes fajták iránt, ezzel együtt a kereslet is megsokszorozódik. Ennek következményeképpen szinte futószalag szerűen kezdik őket tenyészteni, és a túltenyésztés következtében fizikai és idegrendszeri rendellenességek gyakrabban fordulnak elő.

Testi és lelki egészség


A gyakorlatban minden fajta több vagy kevesebb betegségre való hajlamot hordoz pl. epilepszia, ízületi problémák, szembetegségek stb. A genetika és a környezet nagymértékben hozzájárul a betegségek kialakulásához. A környezeti hatások között említhetjük a stresszt, táplálást, mozgást, stb. Éppen ezért a fajta számára megfelelő környezetet kell teremtenünk, hogy ezek előfordulását mérsékelhessük.

Sok szempontot kellene tehát mérlegelnünk, mielőtt meghozzuk a döntésünket a fajtát illetően. Mielőtt arra a kérdésre válaszolnánk, hogy milyen kutya illik hozzánk, arra a kérdésre érdemes talán válaszolnunk, hogy mi mennyi közös tevékenységet, mozgást, ápolást, milyen társaságot és mekkora helyet tudunk biztosítani a kutyának.