Kutyatartás a lakásban

Ha úgy döntünk, hogy lakásunkban kutyát fogunk tartani – akár csak egy gyermek érkezésénél -, készüljünk fel arra, hogy életünk nem az eddig megszokott kerékvágásban zajlik majd, hanem szépen lassan új ritmust veszünk fel. A kutya rendkívül szociális lény, így igen sok törődést, odafigyelést igényel.

A lakásban töltött kutyák a fizikai közelség és a közös élettér miatt érzelmileg is sokkal közelebb állnak gazdáikhoz, mint a szabadban tartott társaik. Ápolásukkal, szükségleteikkel sokkal több időt töltünk, így fokozatosan életünk részévé válnak.

Egyedüllét

Mivel a kutya állandó tagja a családnak, nem szabad egész nap bezárva, kényszerfogságban tartanunk. A kutya természetéből adódóan a napját a falkájában szeretné tölteni. Ha hosszú időre bezárjuk, elszigetelve érzi magát, ami viselkedészavarokhoz vezethet. A kutya a szorongásait és a benne felgyülemlett stresszt ösztönösen rágcsálással, rombolással vezeti le. Kb. 6-8 óra az az időtartam, amit a kedvencünk magányosan elvisel.

Fontos azonban, hogy a kutyánkat fokozatosan szoktassuk hozzá az egyedülléthez. Eleinte csak rövid időre hagyjuk magára, majd növelhetjük azt az időintervallumot, amennyit a kedvencünk egyedül tölt. Hogy a kutya egyedül elfoglalja magát, szüksége van egy játékszerre, amelyet kedvére szétrághat, hogy ne a cipőinkre vagy a szőnyegre fanyalodjon.

Szobatisztaság

Legelső dolgunk, hogy újdonsült kedvencünket szobatisztaságra szoktassuk. Ha kölyökről van szó, akkor minél többször visszük le eleinte, annál előbb lesz szobatiszta. Érdemes mielőbb egy napi rutint kialakítani, amelytől hétvégenként sem tanácsos nagyon eltérni.

Ne etessük a kutyát este, legkésőbb délután adjunk neki enni, különben előfordulhat, hogy az éjjel is ki kell mennie. Az itatós tálnak azonban mindig tele kell lennie!

Élettér

Jelöljük ki a kutya helyét a lakásban! Zárjunk el minden olyan tárgyat és helyiséget, amelyet nem szeretnénk a kutyával megosztani. Fontos, hogy a szobanövényeinket is megóvjuk a rágcsálástól, hiszen néhány ártalmatlannak tűnő növény megrágása mérgező lehet kedvencünk számára.

A fa bútorainkat, értékes kárpithuzatokat rágás elleni spray használatával óvhatjuk meg. Ugyanez a megoldás alkalmazható a vezetékek esetében is, ám érdemes erre a célra egy védőtokot vásárolnunk.

A kutyának állandó fekhelyre van szüksége. Egy takaró, egy nagyobb párna vagy kosár erre a célra kiválóan megfelel. A fekhely a kutya számára legyen mindig hozzáférhető, hogy visszavonulhasson saját kuckójába, amikor szeretne.

Rendszeres mozgás

Mindenképpen menjünk a kutyával körülbelül naponta négyszer sétálni. A kutyáknak nagy mozgásigényük van, így ne merüljön ki abban a sétáltatás, hogy pórázzal a nyakán teszünk vele néhány kört, hanem hagyjunk neki lehetőséget a futkározásra, hogy kitombolhassa magát. Éppen ezért gyakran vigyük az állatot parkba, kutyafuttatókra vagy akár a közeli erdőbe, ahol szabadon engedve rohangálhat kedvére.

Ha más kutyás közösségbe visszük kedvencünket, érdemes előre gondoskodni a bolhavédelemről is. Ha pedig már megtörtént a baj, minél korábban érdemes az élősködők eltávolításáról gondoskodni. Kullancs, vagy bolha ellen az állatkereskedések temérdek alternatívát kínálnak, de akár házi praktikákat is bevethetünk, mint például a mindenre is hatékony szódabikarbónát.

Az esős napokon is foglalkoznunk kell a kutyával, ám ekkor nem feltétlenül kell nagy sétákra indulnunk, és hazaérkezve igyekezzünk megszárítani kutyusunk bundáját.